Wednesday, 2 August 2017

Tips cara susun atur tudung

Assalamualaikum.

Entri untuk kali ini khas untuk kaum-kaum wanita terutama yang jenis ‘gila tudung’.  Gila tudung ni bermaksud jenis yang suka beli tudung banyak-banyak dari pelbagai jenama.  Kalau saya, saya seorang penggemar setia tudung bawal.  Sebab saya suka tudung bawal?  Jawapannya SELESA.  Ada sesetengah org tak suka tudung pakai bawal sbb susah nak bentuk.  Bagi saya tidak.  Setiap org lain ragamnya.  Shawl bukan saya tak pakai langsung tapi jrg2 sekali sbb sy kurang selesa.  Kalau pakai shawl pun saya akan gayakan spt tudung bawal.  Kalau nak cpt htr anak saudara pergi sekolah kadang2 sy akan guna tudung express je.  Selain drp itu, saya akan pakai bawal je.  Sbb dari kecil dah selesa dan pakai bawal.  Tudung bawal ni mmg nampak simple tapi banyak cara untuk digayakan terpulang pd kreativiti masing2.


Saya juga seorang penggemar bawal shawl.  Kan dah kata saya ni peminat setia bawal.  Nak pakai shawl pun mesti yang ada awning bawal.  Hihi.  Bawal shawl yg pertama saya beli adalah dari Tudungruffle.  Tudung bawal shawl ni juga dipanggil tudung chicnones dari Tudungruffle.


Saja nak menyemak gambar kat sini. :D  Ni saya pakai tudung chicnones in black by Tudungruffle.  Rasanya jenama Tudungruffle dah dikenali ramai.  Bagi yang tak tahu, bolehlah usha ig @tudungruffle.

Okey, cerita tentang tudung, macam mana korang susun atur tudung?  Susun atur ni penting utk memudahkan korang mengambil tudung tersebut.  Pandai beli tudung banyak2, korang wajib tahu cara susun atur tudung supaya tdk nampak berselerak sekaligus buat sakit mata yg melihatnya.

Cara-cara menyusun atur tudung terpulang kepada keselesaan & kreativiti setiap individu. Ruang, saiz & cara susun atur juga perlu dititikberatkan.  Siapa yg ada bilik khas utk tudung mmg bertuah kan?

Ini merupakan gambar2 cara menyusun atur tudung.  Semoga memberi inspirasi.  Jgn lupa share pula mcm mana cara korang susun atur tudung.  Sharing is caring. 😊


1) 
Pic: sumber google

2)
pic: sumber google

3) 
pic: sumber google

4) 
pic:sumber google

5) 
pic:sumber google

6) 
pic:sumber google

7)Rak - Rak ni bukan sahaja sesuai untuk buku tapi utk tudung pun boleh.  Ini cara mudah utk susun tudung2 di dlm rak.  Sangat sesuai utk korang yang mempunyai tudung yg sgt banyak.  Boleh guna cara menggulung tudung atau lipat.
pic:sumber google

8)

pic: duniataipmenaip.blogspot.my

Ini merupakan cara saya menyusun atur tudung saya dgn menggunakan penyangkut baju kemudian digantung pada batang plastik.  Saya guna cara ni sbb memudahkan utk saya ambil tudung & simpan balik. Kalau koleksi tudung saya bertambah lebih byk saya akan menggunakan rak spt gambar no 7 utk susun tudung.

Sekian utk hari ini.  Bye2.






30 comments:

  1. Kemas kan, tapi kalau dapat kat anak saya, entah kemana pergi tudung maknya... huhu

    ReplyDelete
  2. CCL pun pengemar bawal dan shawl . Tapi kebanyakkan pakai shawl .. tudung bawal pakai ikut mood saje . Tiap2 bulan confirm CCL akan beli design terbaru . Dah confirm banyakkan so CCL simpan shawl dan tusung bawal ikut cara no 1 & no 3 . Mudah nak pilih bila nak pakai nanti .tersusun .

    Jemput ke entri ini http://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2017/08/7-cara-menjawab-soalan-temuduga-dalam.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah byk tu...klau sy xbrp suka nk gulung, sy prefer gantung..InshaAllah nt sy singgah btw tqsm singgah my blog :)

      Delete
  3. huhuhu, susun sekejap aje boleh la.. pastu bersepah balik.. ekeke

    ReplyDelete
  4. Yang first tu menarik.. tapi makan space lah pula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol tu.. cre tu klau utk tdung yg skit xpela.. klau byk mmg mkn ruang..

      Delete
  5. tudung memang byk tapi akhirnya yg paling sedap pakai tu je duk tibai stp kali keluar. haha :D

    ReplyDelete
  6. Kemas. Kak ana susun kejap je lepas tu bercampur semula. Kena beli almari khas utk tudung rasanya. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. kne sentiasa konsisten utk kemas.. kla terllu byk tdung, ok jgk ad almari khas..

      Delete
  7. Saya guna style yg nombor 5 tu. Betul mmg tersusun kemas je

    Jom Ketahui Punca Hb Rendah Semasa Mengandung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pernh jgk gne style tu... tp sbb tdung bertmbh sy lbh ske gantung.

      Delete
    2. Sy pernh jgk gne style tu... tp sbb tdung bertmbh sy lbh ske gantung.

      Delete
    3. Sy pernh jgk gne style tu... tp sbb tdung bertmbh sy lbh ske gantung.

      Delete
  8. wah !! menarik ni.. kakak rasa nak try yang bulat bulat dalam paip tu.. hee~ tapi takut tak kemas jek nak menyusunnya nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh try dlu.. tp agk leceh klau byk tdung..

      Delete
  9. Sis simpan tudung cara no. 6..
    Senang refer warna, just tarik bila nak guna..

    ReplyDelete
  10. ainaa dua2 pun okey kalau rasa nak pakai bawal, pakai bawal tapi kalau rasa nak pakai shawl, bershawl la kita haritu. thank u awak share tips ni sbb aina selalu ada masalah nk susun shawl n tudung ni. hehe asyik licin je lepastu berterabur. adeh. lepasni boleh try tips tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wc.... lpsni blh krgkn terabur tu.. Slmt mencuba...

      Delete
  11. sy pun gantung tudung mcm awk. kes malas nak melipat hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D Stu lg senang jer nk amik kan klau nk gune..

      Delete
  12. Banyaknya tudung... saya pun pernah fikir camne lah nak susun tudung2 ni... banyak sangat, satu baju satu tudung, satu majlis satu tudung... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. xbyk lg tu.. msh rse xckup.. huhu.. fuh, akk punye bru byk..

      Delete
  13. sha guna yang cara kelapan tu mula mula oklah, bila hari terkejar kejar berselerak jugak haha

    ReplyDelete
  14. Perempuan memang banyak pula tudung kan. haha. Banyak tudung takpe yang penting pandai susun cantik2 macam awak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. dh nme prempuan cmtulh.. ble tdung sme organize sdp skit mte tgk, nk gne pn sng.

      Delete